cid:image002.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

 

EDITORIÁL

LETNÝ SLNOVRAT

Júnový slnovrat je jeden z dvoch okamihov roka, kedy je slnko väčšmi „neobyčajné“ ako inokedy. Ak by lesná pedagogika bola pomyselným slnkom, tak môžeme pokojne konštatovať, že aj ona prežíva svoje výslnie. Od začiatku roka máme za sebou množstvo zaujímavých aktivít – zimný tábor v Nórsku, stretnutie s Lesníkom do lesa, natáčanie detskej relácie Fidlibum. Prezentačný deň LP v Antonstále. Keď k  tomu pridáme stálice v podobe  projektov Les ukrytý v knihe, Stromy poznania, Putovná sova a ďalšie nespočetné stretnutia lesných pedagógov s deťmi, potom nás môže hriať pocit z dobre vykonanej práce.

Jedným dychom ale musíme povedať, že lesná pedagogika sa nachádza v bode, kedy je potrebné ohliadnuť sa, posúdiť a nastaviť ďalšiu dráhu. To je spoločná úloha pre všetkých realizátorov Lesnej pedagogiky na Slovensku.

21. júnom sa začína leto. Do nadchádzajúcich dovolenkových dní Vám želáme pokojné chvíle, relax a pohodu. Nech slnečné lúče vyčaria úsmev a neobyčajné chvíle práve na toto letoJ       

                                                                                       Vaši editori

Danka, Veronika, Aďa, Dáška, Majo a Rudo

 

cid:image006.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

LESNÁ PEDAGOGIKA V ZAHRANIČÍ

12. EURÓPSKY KONGRES LESNEJ PEDAGOGIKY

„Lesná pedagogika - dobrodružstvá medzi komunikáciou a vzdelávaním“, tak znie téma 12. európskeho kongresu lesnej pedagogiky, ktorý sa bude konať v dňoch 3. - 6. októbra 2017 v Českej republike. Kongres organizuje Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHÚL) pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR. Miestom konania podujatia je Milovy, Orea Resort Devět Skal.

Európsky kongres lesnej pedagogiky každoročne vytvára platformu pre výmenu skúseností a diskusiu o aktuálnych témach a výzvach pre lesnú pedagogiku v Európe. Tohtoročný kongres je tematicky zameraný na možnosti rozvoja lesnej pedagogiky ako nástroja komunikácie a environmentálneho vzdelávania. Registrácia na kongres bude otvorená v júli.

Všetky podrobné informácie  kongrese získate na adrese:

http://www.lesnipedagogika.cz/cz/FPcongress

logo(1)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ODPORÚČAME

Webové stránky www.forestpedagogics.eu prešli v poslednom období prebudovou. Ak máte záujem inšpirovať sa aktivitami lesnej pedagogiky v európskom kontexte ste srdečne vítaní.

 

cid:image014.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

 

 

 

cid:image009.png@01D29E6C.0B31B7F0

LES UKRYTÝ V KNIHE 2017

DETI PREZRADILI SVOJE TAJOMSTVÁ SILVÁRIKOVI

     Už tradične patrilo obdobie od apríla do mája aj v tomto roku intenzívnejším návštevám knižníc zo strany detí a lesných pedagógov. Projekt  Les ukrytý v knihe pripravil pre deti veľa zaujímavých zážitkových hier o listových tajomstvách našich stromov, o ktorých sa čítalo v 35 knižniciach po celom Slovensku a lesní pedagógovia pomohli deťom zistiť, že „nie je list ako list“ alebo „korunu nenosí len kráľ“. 

     Žiaci základných sa zapojili do súťaže „O naj lesnú pohľadnicu“, ktorú vyhlásil lesný škriatok „Silvárik“. Deti mali za úlohu napísať najkrajšiu pohľadnicu s pozdravom a posolstvom prírode. To, že téma bola naozaj zaujímavá a pre deti príťažlivá, svedčí 2876 doručených pohľadníc zo 48 škôl a knižníc. Silvárik spolu s odbornou porotou vyberal „naj“ pohľadnice a udelil 14 detských cien kde dominovali zaujímavé odkazy a posolstvá, grafické spracovanie a originálne prevedenie.         

     Ceny boli odovzdané na slávnostnom vyhodnotení v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene, dňa 21. júna 2017 okrem spomenutých aj štyrom najúspešnejším knižniciam, škole s najväčším počtom zaslaných kníh a najaktívnejšiemu lesnému pedagógovi, ktorým sa tento rok stal Bc. Ing.  Michal Slávik z OZ Smolenice, štátneho podniku LESY SR.

Všetkým srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník projektu LES UKRYTÝ V KNIHE!

 

cid:image021.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

DETSKÁ LESNÍCKA UNIVERZITA

 

NOVÍ ABSOLVENTI DELESUN SÚ ZO ZVOLENA, BANSKEJ BYSTRICE A BREZNA

Aula Technickej univerzity vo Zvolene 19. júna 2017 privítala absolventov Detskej lesníckej univerzity. Spolu 44 žiakov sľúbilo, že budú šíriť myšlienky tradície slovenského lesníctva aj po ukončení detského štúdia.

Žiaci zo šiestich základných škôl a to nielen zo Zvolena, ale aj Banskej Bystrice a Brezna sa stali  študentami Detskej lesníckej univerzity 2016/2017 už v októbri 2016. Šiestaci aj so svojimi pedagógmi navštevovali univerzitné prostredie osem mesiacov, počas ktorých počúvali prednášky zameraná na odborné témy, poctivo si  robili poznámky, hlásili sa, dokumentovali, objavovali skúsenosti či zážitkovo poznávali les s lesnými pedagógmi. Odkaz absolventov je, že sa naučili mať radi lesy, čo dáva predpoklad, že osud lesov bude v dobrých rukách.

 

V školskom roku 2016/2017 sa vďaka finančnej podpore partnerov zrealizoval v poradí už 7. ročník projektu Detská lesnícka univerzita. Jeho cieľom okrem popularizácie lesníctva je i podpora environmentálneho vzdelávania na príklade lesa s dôrazom na princípy udržateľného obhospodarovania lesov na Slovensku.

Koordinátor projektu je NLC - Ústav lesníckeho poradenstva a vzdelávania Zvolen, hlavným partnerom sú Vojenské lesy a majetky SR - š.p., ďalšími partnermi sú Lesy SR, š.p., Lesnícka fakulta TUZVO a Zvolen – mesto lesníctva.

 

cid:image022.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

Pripravované vzdelávacie aktivity pre lesných pedagógov (NLC - ÚLPV Zvolen)

kurz lesnícke minimum              september – október 2017, Zvolen

Kurz Lesná pedagogika              september – november 2017, Turčianske teplice

cid:image011.png@01D29E6C.0B31B7F0

KREMNICKÝ ZELENÝ POKLAD 2017

ZELENÝ POKLAD MÁ SVOJICH NOVÝCH MAJITEĽOV

 

V piatok 26. mája 2017 sa pod Kalváriou stretlo 17 žiackych tímov z okresu Žiar nad Hronom, aby zabojovali o „zelený poklad“ mesta Kremnica!

Prírodovedná súťaž Kremnický zelený poklad v sebe spája poznanie, zručnosť a zážitok s pridanou hodnotou pobytu na čerstvom vzduchu.

Cieľom súťaže je priblíženie  prírodného, kultúrneho a  historického významu mesta Kremnica, Kremnických vrchov a okolitej prírody. Súťaž má tímový charakter, kde úlohou je odpovedať na vedomostné otázky a plniť praktické úlohy zamerané na zručnosť a pohybovú zdatnosť. Odmenou pre školu, resp. školský tím je drevená truhlica so „zeleným pokladom“, ktorá každý rok putuje k novým víťazom. Toho roku si trofej v kategórii mladších žiakov prevzala ZŠ P. Križku Kremnica  a v kategórii starších žiakov Centrum voľného času Kremnica.

Organizátorom súťaže sú: Mestské lesy Kremnica, Centrum voľného času v Kremnici a Národné lesnícke centrum.

 

cid:image024.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

 

 

TIP NA NOVÚ AKTIVITU

LESNÁ MANDALA

Les je bezpochyby veľkým zdrojom inšpirácie nielen pre umelecké duše.

Pri tvorbe lesnej vychádzky v zmysle konceptu HLAVA-SRDCE-RUKY je preto na mieste zaraďovať aj aktivity, podnecujúce tvorivosť, fantáziu a umelecké cítenie. Cieľom aktivity Prírodné Landart obrazy alebo Lesné mandaly je spájať niekoľko možností na rozvoj psychomotorických zručností detí.
Na vytvorenie lesnej mandaly potrebujete prírodný materiál rôzneho druhu, alebo napríklad aj recyklovaný odpad. Farebnú mandalu si môžu deti vymaľovať aj ako omaľovánky prírodnými farbami, alebo v triede vysypať z lesných semienok, prípadne vykresliť pastelkami.

Autori: NLC – ÚLPV Zvolen

cid:image026.jpg@01D2EAAA.94BF4A70

PREHĽAD AKTIVÍT LP LESNÍCKYCH INŠTITÚCIÍ (MÁJ  - JÚN 2017)
 
5.5.2017 		S lesníkom do lesa – Lesy mesta Spišská Belá 
22.-23.5.2017	 	Lesná pedagogika v detskej relácii FIDLIBUM; NLC – ÚLPV Zvolen
Relácie budú odvysielané 24.6.2017 a septembri o 8:15 na Jednotke
27.5.2017		Prezentačný deň lesnej pedagogiky v Antostále, LESY SR, š.p.
28.5.2017 		Regionálny lesnícky deň v Mestských lesoch  Košiciach 
29.5.2017		Otvorenie lesného parku BELIAN – Obecné lesy Banská Belá
7.6.2017		Čo šepká les – vedomostná súťaž v Múzeu vo Sv. Antone 
8.6.2017		Vedomostná súťaž Putovná sova – ŠL TANAPU 
21.-22.6.2017		Detské dni Sv.Huberta – Múzeum vo Sv. Antone 
26.7.2017	Lesná pedagogika v rámci workshopu Promoting Green Jobs in the Forest Sector, Bratislava, FOREST EUROPE